Flexibel wonen en bouwen vraagt om een flexibele regelgeving!

 

Flexibel en modulair wonen – Flexibel wonen en bouwen vraagt om een flexibele regelgeving!

Op 10 november 2021 stelde PXL-Research haar meerjarig praktijkonderzoek voor, naar hoe we op een innovatieve en duurzame manier kunnen samenleven wanneer de bevolking groeit en de woonoppervlakte krimpt.

Het is al langer bekend dat er steeds minder vrije bouwruimte beschikbaar is en de overheden meer en meer inzetten op ruimtelijk rendement. Ook is er een verandering in de noden en wensen van de bevolking waar te nemen.

We evolueren dus steeds meer naar gedeeltelijke gemeenschappelijke voorzieningen en zijn op zoek naar betaalbaar wonen. Hier kunnen we ons de vraag stellen of onze bestaande en meest gebruikte woonformules zoals kopen en huren de beste en enige oplossingen zijn. De afgelopen paar jaren zijn er dan ook nieuwe ontwikkelingen opgedoken waarbij alternatieve vormen van wonen werden uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld Co-wonen, Co-housing, hamsterhuren, erfpacht, leasing en wooncoöperaties.

 

 

Het PXL-Research team heeft dan ook een nieuw concept van wonen onderzocht middels bevragingen van verschillende professionelen en particulieren, wat leidde tot het flexibel en modulair wonen en bouwen in de vorm van “Het Klavertje Vier”.

 

 

Het Klavertje Vier omvat 4 basismodules, dewelke allen aanpasbaar zijn aan de evolutieve noden van ieder gezin. Zo kan een woning groeien en krimpen op maat van je gezin door het bijplaatsen of wegnemen van modules (verdiepingen), waarbij bijvoorbeeld een module wordt bijgeplaatst voor een hulpbehoevende ouder of familielid. Ook intermodulair (binnen één module) is flexibiliteit het uitgangspunt; verplaatsbare wanden en kasten creëren meer privacy, ruimte of opbergruimte naar de noden van de bewoner.

Uiteraard brengt dergelijk nieuw woonconcept de nodige vragen met betrekking tot de regelgeving met zich mee en brengt zij enkele juridische hete hangijzers boven water:

  • Is het mogelijk (flexibele) omgevingsvergunningen voor gefaseerd bouwen te verkrijgen?
  • Wat zijn de mogelijk en meest opportune financieringsmogelijkheden?
  • Welke eigendomsstructuren zijn mogelijk?
  • Wat zijn mogelijke hekelpunten en oplossingen?

…. Etc.

Op al deze vragen én meer werd door Villa Juris Advocaten een advies uitgewerkt en uiteengezet tijdens de voorstelling van 10 november 2021.

Meester Johan Vanmuysen lichtte enkele knelpunten alsook mogelijke (én creatieve) oplossingen hiervan toe.

Flexibel wonen en bouwen vereist nu éénmaal flexibel omgaan met de regelgeving.

 

Ons volledig juridisch advies kan men terugvinden op de website van PXL woon-wijs.be: https://www.woon-wijs.be/wp-content/uploads/2021/11/Flexibel_bouwen_juridisch_advies.pdf

 

Wil je persoonlijk met ons contact opnemen, kan dat met Mr. Renee Buyse via e-mail op r.buyse@villajuris.be